MARMAT Zakład Specjalistyczny Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji Marian Matusiak
Kontrola szkodników jest działaniem pozwalającym na utrzymaniu właściwych standartów higienicznych w zakładach przechowywania i produkowania żywności.
System Kontroli Szkodników powinien obejmować:
Zapobieganie jest to system działań które pozwolą na możliwie największe ograniczenie dostępności szkodników do obiektu.
Zwalczanie powinno być przeprowadzane w momencie w którym pojawi się problem. Pojawiające się szkodniki powinny być natychmiast zwalczone.
Raporty właściwa komunikacja pomiędzy serwisem opiekującym się obiektem a jego właścicielem pozwala na sprawne i szybkie podjęcie odpowiednich działań.
Szkodnikiem można nazwać wszystkie organizmy które pojawiają się w obiekcie i mogą spowodować straty ekonomiczne np:
Najważniejszym elementem w S.K.S. jest kontrola (tzw. monitoring), która obejmuje: